Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Återskapande av strandängar och hagmarker på Raftö

Längst ut på den halvö som sträcker sig ut mellan Havsstenssund och Resö ligger Raftön. Bebyggelsen på halvön består främst av ett stort antal fritidshus. Fram till mitten av 50-talet fanns ett par smågårdar som brukade marken.

Raftö ängar

Den gamla jordbruksdriften med djurhållning med slåtter skapade ett landskap av blomsterängar och beteshagar med ett rikt fågelliv och en stor artrikedom av gräs, örter och insekter. Men när markerna inte längre brukas eller betas (hävdas) påverkar det såväl flora som fauna. Det blir en igenväxning och förbuskning som leder till att landskapet förändras.

Med syfte att vända denna utveckling har en arbetsgrupp tillstatts av Södra Ängens intresseförening och Klätta-Raftöns samfällighetsförening. Målet är att med röjningsarbete, slåtter och djurhållning så långt det är möjligt återskapa ett kulturlandskap präglat av biologiskt rika ängar, strandängar och betesmarker. Djurhållning kommer att bli basen för restaureringen men är också en viktig del i upplevelsen av kulturlandskapet och för den fortsatta skötseln.

Röjning av ängarna har tidigare genomförts vid två tidigare tillfällen. Men efter dessa har igenväxningen blivit kraftig. Målsättningen denna gång är att röjningen ska ske på ett sådant sätt att den också ger förutsättningar för en fortsatt kontinuerlig skötsel.

Professionell rådgivning som grund för arbetet

Landsbygdsavdelning på Länsstyrelsen Västra Götalands län har kartlagt området och skrivit en rapport kring Rådgivning om natur- och kulturvärden och restaurering av betesmark. I denna konstateras att det finns en ”stor potential för hävdgynnad flora tack vare den kalkrika marken och tidigare beteshävd samt fågelvärden”. Rådgivningen lyfter också fram värdefulla träd och buskar av hagmarkskaraktär, flora värden och värdefulla kulturspår, exempelvis domarring och fina stengärdesgårdar.

Länsstyrelsens rådgivning ligger till grund för våra skötselplaner som godkänts av båda föreningarna i enighet. Skötselplanerna beskriver de åtgärder som behöver genomföras, vilket är ett långsiktigt arbete som kommer ta flera år innan restaureringen av marken är helt klar. Förväntningarna är ändå att vi succesivt kommer att kunna följa hur strandängarna och hagmarkerna blir allt vackrare och att ängsblommor och insektetsliv utvecklas.

Vid två tidigare tillfällen har röjning av ängarna genomförts.

Arbetet startade under 2021

Domarring vid Raftö södra ängen
Efter en första röjning under 2021. Domarringen har blivit synlig och vyerna börjar öppna upp sig. Foto Lars Eriksson.

I ett inledande steg har vi tagit ned många träd och röjt buskar och mycket sly som till stora delar fått växa obehindrat de senaste 50-60 åren. Det är glädjande att se att landskapet nu öppnat upp sig betydligt! Nästa steg blir att vi under våren 2022 sätter upp stängsel så att vi till sommaren kan få in betesdjur på ängarna. Eftersom föreningarnas mål är att området fortsätta ska vara tillgängligt för människor att ströva igenom kommer vi se till att det finns ett antal grindar.

Det finns ett stort engagemang bland oss på Raftö. En stor majoritet av de boende står bakom samfällighetsföreningens initiativ och har valt att stödja arbetet genom att gå med i den frivilliga intresseföreningen. Vi har under förra året genomfört ett antal arbetsdagar där vi genomfört bränning och hjälpts åt att röja och dra ris. Uppslutningen har varit stor vid dessa tillfällen. Det stora engagemanget visar sig också i att det finns många, och ibland olika, tankar och åsikter, exempelvis om vilka träd som bör tas ned och vilka som bör sparas. Ibland har diskussioner uppstått vilka vi kunnat lösa och hantera med stöd av länsstyrelsens rådgivningsrapport och kompromisser.

Raftö Södra Ängen bränning av marken
Arbetslag som genomför bränning våren 2021. Foto Lars Eriksson.

Stöd, bidrag och sponsring

Vi är mycket glada och tacksamma för det praktiska och ekonomiska stöd vi har från Tanums kommun, Länsstyrelsen Västra Götaland och Sparbanken Tanum. Lässtyrelsen har i en ansökan från Tanums kommun beviljat oss statsbidrag till arbetet med röjning, stängsling och restaurering av marken. Sparbanken Tanum har beslutat att sponsra intresseföreningen. Dessa stöd är en förutsättning för oss att kunna hålla den höga ambitionsnivå vi har i arbetet med återskapa ett vackert kulturlandskap med öppna strandängar och hagmarken ute på Raftö.

Kontakta gärna någon av oss i arbetsgruppen om du vill veta mer!

Torgny Bogärde
Lars Gröndahl
Jackie Nordstrom
Roland Olin
Lars Eriksson

2022-06-07