Valet av 4H som föreningsform var ganska enkelt. 4H har en väletablerad verksamhet sedan lång tid tillbaka. Ursprungligen startade 4H 1902 i USA och finns idag i 80-tal länder. Till Sverige kom verksamheten 1924 via Jordbrukare-Ungdomens Förbund (JUF). Utöver den internationella organisationen finns det i Sverige både en rikstäckande organisation och regionala underorganisationer. Med en sådan gedigen organisation i ryggen ser vi inte bara möjligheter att erbjuda våra medlemmar ett brett och innehållsrikt verksamhetsutbud utan även mörlighet fär våra ledare och deltagare att bredda sina erfarenheter både nationellt och internationellt.

4H står för många av de grundpelare som vi ville att föreningen skulle innehålla. De 4 H:na i 4H står för Huvud-för kunskap, Hjärta-för medkänsla, Hand-för färdighet och Hälsa-för ett sunt levnadssätt.Vi ville skapa en förening öppen för alla. En förening som inte är bunden till ett specifikt innehåll. En förening som bidrar till barn och ungas möjlighet att växa och utvecklas. Vi ville verka i en miljö där kunskap är viktig men där sättet att lära skiljer sig från det som skolan oftast erbjuder. 4H:s måtto är att lära genom att göra. Hur blev det då såhär två år senare?

Idag är Klockaregårdens 4H en liten förening med en kontinuerlig verksamhet som omfattar ett tiotal barn varje vecka. Liksom många andra föreningar har vi kännt av konsekvenserna av Covid-19. Till vår fördel har varit att vi kan vara utomhus och i mindre grupper. Vår verksamhet har varit och är extra viktig under den här tiden för att bibehålla någon form av normalitet för de barn som påverkas mest av förändringarna i skola och samhälle. I dagsläget träffas vi utomhus (oavsett väder) en gång i veckan och har roligt tillsammans. Just tillsammans har blivit ett av våra starkaste ledord. Hos oss har deltagarna stor möjlighet att själva påverka innehållet i verksamheten. Det har lett till att vi bland annat har grillat korv, lekt lekar och skapat i naturmaterial. I vår ska vi odla chilli, driva företag, göra pinnbröd, spela spökboll, snickra och så mycket mer.

En annan viktig del av Klockaregårdens 4H:s verksamhet är de dagläger som vi anordnar varje år. Daglägren riktar sig särskilt till barn och unga som av olika anledningar inte har möjlighet att delta i liknande verksamhet på andra ställen. Tack vare sponsring och ideella insatser är lägren gratis och vi bjuder på lunch. Tack vare stödet från lokala företag kan vi också anpassa gruppstorleken så att även de barn som behöver stor anpassning kan delta. Första omgången gick av stapeln 2020. Lägren 2020 hade fokus på djur, stora som små. Tillsammans tog vi hand om kaniner, provade att rida, spanade in vilka djur som fanns i badvattnet och mycket mer. Särskilt intryck gav ett gäng tjejer som absolut inte ville göra något annat än att sitta och mysa med våra veckogamla kycklingar.
2021 körde vi friluftstema och erbjöd matlagning ute, bygge av vindskydd, lek och rörelse i skogen, och bygge av snögubbar. 2022 satsar vi på något nytt spännande tema med fokus på välmående och lärande.

Vår förening är inte bara viktig för våra deltagare. Verksamheten är lika lärande och utvecklande för våra ledare och styrelsemedlemmar. Föreningens viktigaste personer är nog våra engagerade ledare. Ingen av oss är expert på allt men alla är bra på något. Någor kan spela fotboll, nån gillar att virka, nån är jättebra på att knyta knopar och nån gillar att laga mat ute. Tillsammans lär och utvecklas även vi. Vår förhoppning är att föreningen kan vara en väg för framför allt för våra ungdomsledare att skapa nya kontakter nationellt och internationellt. Deras engagemang i 4H leder förhoppningsvis till att även de får möjlighet att växa och utvecklas.

Klockaregårdens 4H är verkligen en förening av och för sina medlemmar där vi tillsammans skapar samhörighet, lärande och utveckling.

Med varma hälsningar

Erika Ljung