Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Tanums Biodlareförening

Tanums biodlareförening står för Vänskap, Kunskap och Gemenskap. Föreningen bildades 1907 och har alltså några år på nacken. Intresset för biodling har ökat markant under de senaste 10 åren, i takt med att fler och fler blir alltmer medvetna om hur viktig pollineringen är för vår planet. Efter att några år hyrt fastigheten på Kärret av Kärrets IF, fick vi den i gåva av föreningen, år 2022. Tack vare generös sponsring från Sparbanken Tanum har vi kunna påbörja renovering av fastigheten.

Idag är vi nästan 140 medlemmar och vi är nästan lika många kvinnor som män. När jag började i föreningen för 8 år sedan var medlemsantalet 65 och flertalet var män.

Föreningen har en bigård bestående av 10 bisamhällen, som sköts av en bigårdsgrupp. Bigården används främst till utbildning av nya och gamla medlemmar. Men naturligtvis skördar vi också honung, som vi sedan säljer. Våra kurser i biodling för nybörjare har de senaste åren varit fullsatta. Vi anordnar träffar i bigården, där våra medlemmar kan förkovra sig tillsammans med erfarna biodlare. På sommaren har vi ett samarbete med Tanums kommun där sommarlovslediga barn i åldern 8 – 16 får komma och lära sig hur ett bisamhälle fungerar och vad våra honungsbin producerar.

2017 tilldelades vi Tanums Kommun Miljöpris, vilket vi är mycket stolta över.

Biodling är en fantastisk sysselsättning och man blir bara mer och mer fascinerad av bisamhället och dess fantastiska organisation. Honungsbin är en superorganism, det innebär att ett honungsbi kan inte klara sig på egen hand såsom solitärbin gör. Alla individer i bikupan är beroende av varandra. Bisamhället består under sommaren av en drottning, ca 70.000 arbetsbin (honbin) och några hundra drönare (hanbin). På vintern finns det endast en drottning och ca 10.000 – 20.000 arbetsbin.

Syns man inte så finns man inte.

Vi vill gärna sprida kunskap om bi och bisamhällets olika produkter och locka fler till våra kurser och vår förening. Tanums shopping, Rabbalshede marknad och Nationaldagen är några event vi brukar komma till.  I Kvilleveckan har vi öppet hus för allmänheten.

Är svensk honung dyr?

En burk honung på 700 gr kräver från arbetsbiet 60.000 flygningar och 800.000 blombesök. Ett bi lever ca 40 dagar och samlar honung ¼ av sitt liv.

Uträkning (källa Gårdshonung):
Ett bi samlar under 10 dagar in 1,4 g honung (0,2 tsk).
10 dagar × 8 h × 100 kr/h = 8 000 kr (samlat 0,2 tsk).
8 000 kr × 5 (kostnad för en tesked) = 40 000 kr.
En honungsburk på 700 g innehåller ca 500 tsk honung.
40 000 kr × 500 tsk = 20 miljoner kr.

Därtill kommer biodlarens kostnader och arbete, bestäm själv, om svensk honung är dyr.

Det förekommer oerhört mycket fusk med importerad honung. Ibland är det inte ens honung man köper utan sirap som smaksatts så att det skall likna och smaka honung. För att vara säker på att honungen är äkta och svensk, köp lokalt producerad, då kan man vara säker på att få riktig honung. Är honungen billig, var vaksam.

En kupa ger i genomsnitt ca 30 kg honung per år och då har bisamhället själv konsumerat minst lika mycket. Kan man göra något annat än att bli full av beundran?

Är bin farliga?

Nej bin bryr sig inte om oss människor och det vi äter. Många förväxlar bin med getingar. Som biodlare blir man så klart stucken ibland och då oftast för att man råkar klämma ett bi. Visst finns det samhällen som kan bli ilskna, men då byter man drottning och efter ett tag har lugnet lagt sig i samhället.

Vill du veta mer om vår förening, besök vår hemsida www.tanumsbiodlare.se

 

Siv Svensson

Tanums Biodlarförening

Två biodlare vid en bikupa
Burkar med svensk honung
Massor av bin på en bikupa