Seglarskolan, liksom hela BJK som verksamhet, är ett enda stort samarbete. Människorna som engagerar sig präglar verksamheten och gör föreningen till vad den är just nu. Det ser olika ut i olika perioder, men gemensamt är att det alltid står ett gäng ideellt engagerade personer bakom och gör det där som både syns och inte syns. Styrelsemöten, kassörsarbete, administration av försäkringar, avtal och sponsring – det är sånt som inte syns, men som ständigt pågår. Utöver det krävs många timmars jobb med anläggningen och båtarna. De ska upp på hösten och i på våren: bottenmålas, lagas, förvaras. Motorer ska servas och fasader ska målas. Tak ska läggas om och reservdelar ska inhandlas.

För många är BJK en perfekt badbrygga och en del av sommarkulissen Grebbestad. Vissa tycker att bryggorna, trots skyltning om tilläggningsförbud och seglarskola, är en ypperlig plats att förtöja på. Seglarskoleverksamheten och kvällsseglingarna blir en fin bakgrund i människors semesterfoton eller utgör en trevlig middagsvy från bryggrestaurangerna. Det är för det mesta oproblematiskt, så länge det inte stör vår verksamhet, men vad jag önskar medvetandegöra och lyfta fram är att den där perfekta badbryggan och seglen på vattnet inte är något att ta för givet. De existerar tack vare många människors ideella arbete under semestrar, kvällar och helger. Nu, förra veckan och för femtio år sedan. För oss som är eller varit engagerade i BJK är anläggningen på Vadskär mer än en badbrygga. Det är en plats som lever och som är värd att hålla levande – med gemenskap och kärlek till segling som största motivation.

Under mina dryga tio år på BJK har jag träffat många människor och lärt mig många saker, inte minst att segla. Oavsett hur många timmar jag får på vattnet under en säsong består min kärlek till seglingen och jag kan när som helst plocka fram känslan, den nästan obeskrivliga. Det är svårt att sätta ord på vad det är som gör att jag tycker så mycket om seglingen. Något småklyschigt om att ”glida fram ljudlöst på vattnet” räcker inte på långa vägar. Det är bara en känsla. Frihet, spänning och koncentration är absolut del av den, men det sista elementet får jag nog lämna till andra att uppleva själva. Jag engagerar mig i BJK delvis för min egen skull, för att få tillgång till gemenskap och segling, men också för att jag hoppas att fler ska få chansen att hitta just den där känslan och allt vad sporten har att ge. Vår förening kan vara en plattform för människors utveckling inom segling, eller starten på ett nytt intresse.

Segling på BJK är tillgängligt, opretentiöst och väldigt personligt. Man kan engagera sig hur mycket eller lite man vill och segla på samma villkor. Vem som helst är välkommen och föreningen som jag känner den är en arena för umgänge över generationsgränserna vilket är berikande för alla.

Slutligen vill jag lyfta fram att även om seglarskolan är slut för i år fortsätter kvällsseglingar under veckorna inpå hösten. För de som vill vara med ordnas stående fixarkvällar på måndagar under större delen av året. Du är varmt välkommen att delta. Vi i BJK behöver alla medlemmar, intresserade och engagerade personer vi kan få.

Jag vill också ge en eloge till den handfull personer som håller igång föreningen under både hög- och lågsäsong. Tack till alla som engagerar sig under sommaren i samband med seglarskola och kvällsseglingar. Till sist ett tack till de jag aldrig träffat som under hundra år sett till att jag i nutid hade en seglarförening att ansluta mig till. BJK har inte bara gett mig segling, lärdomar om ledarskap och instruktörsarbete, men en del ovärderliga relationer och ett lika ovärderligt kompisgäng.

Hoppas vi ses på Vadskär!

Allt gott,

Ylva